fbpx
26 Sep, 2022
Text Size

Korlederseminar 2016 - tidlig info

Korlederseminar 2016  -  Foreningen Danske Korledere fejrer 20 års jubilæum.

30. september - 2. oktober
 

"Teksten i musikken - musikken på scenen"

Foreningen Danske Korledere kan i år fejre 20-årsjubilæum! Vi vender tilbage til åstedet, hvor vi blev stiftet: Musisk Center Askov, og fejrer det ved vort årlige seminar 30. september - 2. oktober. Vi vil gerne allerede nu fortælle lidt om hvad der vil ske. 
 
Temaet er “Teksten i musikken - Musikken på scenen”. Først lidt om tankerne bag: 
 
Teksten i musikken
Der er sange forbundne med vore liv fra begyndelsen til enden. Moren, der synger for sit barn, morgensangen i skolen og lejlighedssangene til familiefesterne op igennem livet. Der er slagsange til fodboldkamp og hits vi skråler med på til koncert, og alle steder er der nogle tekstlinjer, som siger lige hvordan vi har det lige nu. Alle de, som har været på høj- eller efterskole, ved hvordan en elsket fællessang, sunget for fuld skrue, føles.
 
I alle disse situationer er teksten en vigtig del, som sammen med musikken sætter os i forbindelse med de aller dybeste lag i os. Når vi synger sammen, som vi gør i kor, bliver dette endnu stærkere: Vi bliver forbundet med hinanden på en ganske særlig måde, som stadig kan mærkes, når sangen er sunget til ende.  
 
Denne, i virkeligheden næsten magiske proces, forvalter vi til daglig som korledere, som om den var en selvfølge. Men ofte bruger vi tiden på at få musikken til at fungere. Af forståelige grunde: Det er stemmerne, koret har brug for at lære, udtale ord kan vi alle. Det kan godt ske at teksten bare bliver noget, der følger med. Dens betydning forløses ikke, og magien udebliver. 
 
Vi vil gerne i dette seminar sætte fokus på teksten i musikken. Hvordan arbejder vi med teksten? Tekst er både lyd, klang og betydning - hvordan forløser vi det? Hvilke krav stiller vi til gode sangtekster? Hvordan kan tekst sættes sammen med korsang i andre koncertformer? Hvordan arbejder nyskreven musik med tekst? Hvor blev talekoret af? 
 
Musikken på scenen
Mange eksperimenterer i disse år med nye koncertformer, som inddrager bevægelse og tekst på en ny måde. Teksten kan få en mere selvstændig rolle, hvor den står på lige fod med musikken. Herfra er det ikke langt til at lade musikken understøttes af en scenisk gestaltning. Det kan være at arbejde med placeringen i rummet, og at variere koropstillingen. Bevægelse kan støtte musikkens betydning, og gøre udtrykket mere dynamisk. Det kan være noget så enkelt som blikretninger. Alle disse ting er foræringer af betydning, som musikken kan spille op ad. Hvis man hertil føjer rekvisitter, kostumer, lys osv., er vi for alvor igang med korteater. Men den sceniske bearbejdning giver gaver på alle niveauer. 
 
Seminarplaner
Vil vil indkalde alle involverede i denne proces, for at høre deres overvejelser: Komponisten, som sætter musik til en given tekst; digteren, hvis tekst bliver sat i musik; og fortolkeren, dirigenten, som skal lave en gestaltning af et korværk, som både tager tekst og musik alvorligt. 
 
Vi vil inddrage dygtige folk til at fortælle og vise, hvordan man arbejder med tale og sang i film, og hvordan vi meningsfuldt kan arbejde med sprog vi ikke forstår (afrikanske sprog, slaviske sprog, latin…). Vi vil lede efter det gode møde mellem tekst og musik, både i det rytmiske og klassiske repertoire. Og der er fede koncerter i vente! 
 
Musikken skal op på scenen. Bo Gunge er ved at skrive et bestillingsværk til seminaret, med fokus på forholdet mellem tekst og musik, og åbent for scenisk gestaltning. Det vil vi indstudere til seminaret, og bearbejde scenisk, godt hjulpet af Boreas Korteater, hvis seneste forestilling vi også vil høre og se.
 
Det bliver et seminar med overnatning, og vil derfor give rige muligheder for det virkelig vigtige: At snakke med hinanden, dele tanker, glæder og besværligheder. Få gode tip og nye indsigter. Grine sammen. Det handler om at give hinanden det livsnødvendige skud fælles korlederenergi, som vil bære os igennem det kommende år. Og selvfølgelig holder vi en rigtig jubilæumsfest! 
 
Så sæt kryds i kalenderen allerede nu, I kan rolig begynde at glæde jer!
Vi vender tilbage med mere information i kommende numre af bladet og her på hjemmesiden.
 
 
Kategori: 2016