fbpx
29 Nov, 2021
Text Size

Jeg har mødt Pippi Langstrømpe

 Jeg har mødt Pippi Langstrømpe!


Fredag og lørdag d. 28. – 29. oktober var jeg til korlederseminar på Nordkraft i Ålborg. Foreningen Danske Korledere arrangerer hvert år et seminar med forskellige instruktører, foredragsholdere og frem for alt korkoncerter.
I år blev der fokuseret på lige stemmer både børnekor og mandskor.
Man kan selv orientere sig på Danskekorledere.dk om programmet.
De to fantastiske dage med inspirerende instruktører, fornemme koncerter og berigende samtaler med kolleger kan enhver tænke sig til. Det friske pust og pusterum sådan et par dage giver, er helt uvurderligt i hvert fald for mit kor-arbejde.
Man bliver skubbet til, man bliver udfordret og man bliver forført. Ikke alt kan man gå hjem og bruge direkte, men sådan et seminar sætter tanker og idéer i gang på mange planer.jpgJeg blev personligt blæst fuldstændigt omkuld af Sanna Valvannes ukuelige energi og styrke. Sanna Valvanne er finne, men bor og arbejder for tiden i USA. Hun er også teater-uddannet og bruger mange bevægelser i sin opvarmning. Det lykkedes hende at få forsamlingen til at ’joike’ tre-stemmigt, at improvisere henover ’joik’en’ både med stemmen og fagter. Et lille spinkelt menneske med fletninger og store støvler og en udstråling som man kunne varme sig ved, fik min egen sang-glæde tilbage. Som korleder er man altid fokuseret på ’de andres’ stemmer, og er totalt opmærksom på, hvilken stemme, der nu er svag og skal hjælpes på vej. Jeg opdagede, at jeg i lang tid med en svag alt-stemme i mit ene kor og en svag 2. bas-stemme! i mit andet kor, kun havde brugt min stemme i det dybe leje. Hvilken befrielse er det så ikke at være i en sammenhæng, hvor improvisation bliver fremelsket og opmuntret, så man kan genopdage fryden ved de høje toner!
Vi oplevede, hvordan Sanna Valvanne arbejdede med Klarup Pigekor omkring improvisation – imponerende, hvad man kan få ud af sangere, når bare det rette miljø er forberedt og tilrettelagt. Det helt fine er selvfølgelig, at vi fik lov at prøve det på egen krop, hvor svært – og hvor enkelt, det kan være, at kaste sig ind i et forløb af toner og rytmer uden at tænke for meget i forvejen – og at det kan lade sig gøre!
Danske Korledere er en forening med en kæmpe spændvidde, hvilket giver sig udtryk i mange spændende diskussioner. F.eks. bliver der talt meget om det ’intelligente’ kor, der skal opfordres til at tænke selv, hvorefter en af deltagerne bringer det ’forudsætningsløse’ kor på banen som et begreb, mange af os faktisk også arbejder med!

Jeg – vi ville ønske, at der havde været flere bl.a. organister, der havde sat de dage af på kalenderen til at blive præsenteret for en ’anden’ måde at dyrke kor-arbejde på.


Tak til bestyrelsen for et fint sammensat program, gode lokaliteter og fantastisk mad.
Jeg glæder mig allerede til næste gang.

 

Organist og korleder Hanne Bruus Storm.  

Kategori: 2011