26 Jun, 2017
Text Size

Foreningen Danske Korledere er et forum for dig der arbejder med kor. Her er plads til diskussion og debat om korlederes arbejdsvilkår, faglig udvikling og uddannelse. Det er også et kollegialt netværk, hvor du kan møde kolleger fra hele landet, dele viden, udveksle erfaringer, repertoire o.a. Foreningen arrangerer bl.a. et årligt korlederseminar til inspiration i dit daglige arbejde som korleder uanset hvilken type kor du har.

Bliv medlem

Korlederseminar 2017

NordLyd

Folkemusik og kor

 

Tid: 29. sept. - 1. okt. 2017

Sted: ODEON, Syddansk Musikkonservatorium, Odense

 

 

NordLyd, årets korlederseminar, er ved at tage form.

 

Det danske folkemusikmiljø har forlængst stillet træskoene (altså dem med halm i), og tordner derudaf med en vital, ofte nyskrevet og meget nutidig folkemusik. Det er en udvikling, vi i kormiljøet kunne have både gavn og glæde af. I både Sverige og Norge er der stærke samarbejder mellem folkemusik og kor. Den udvikling vil vi prøve at kickstarte med dette seminar.  

 

Vi er ude efter folkemusikkens “hvordan” og “hvorfor”. Dens frasering, harmonisering og særlige sangteknikker. Dens indre drivkraft. Til inspiration, og et nyt syn på musikken.

 

Her er hvad vi lige nu har på programmet (med forbehold for ændringer).

 

Workshop/ Foredrag

 

Kulning, ved Helle Thun

En form for hyrdekald, som stammer fra Sverige og Norge. Det er igen kommet i brug i folkemusikkredse, og indgår også i flere korværker. Her kan du lære det!

Helle Thun er sopran, freelancesolist og stemmepædagog med speciale i tidlig vestlig klassisk musik, improvisation og historisk sang med baggrund i den traditionelle svenske folkemusik og nordisk etnisk sang. http://hellethun.wixsite.com/gjalderkoret/korleder

 

Klang og frasering, ved Helene Blum

Folkemusikken har sin egen frasering, med forsiringer, og sin egen klangbehandling. Helene Blum er en af de første konservatorieuddannede folkesangere i DK, og hun har siden fået en solid professionel karriere som sanger, i nordiske og internationale sammenhænge. http://www.heleneblum.dk

 

Folkemusik i kor, ved Håkon Daniel Nystedt

Oslo Kammerkor er nok et af de kor, der har arbejdet længst med folkemusik. Det begyndte under Grete Pedersen, nu dirigent for Det Norske Solistkor. Håkon Daniel Nystedt tog over i 2005, og har ført arbejdet videre til et stade, der er sjældent højt og nyskabende. De har bl.a. lige optrådt i Carnegie Hall med det.  

Håkon vil fortælle om dette arbejde, om arrangement af folkemusik, og vi kommer nok til at synge et nyt arrangement særlig til seminaret. http://www.oslokammerkor.net/om-oslo-kammerkor/hakon-daniel-nystedt/

 

Slå ørerne ud! ved Niels Græsholm

Gunnar Eriksson var hos os i januar, og præsenterede os for de forskellige greb og metoder, han har opdyrket gennem årene: Korisk improvisation, quodlibet, kanon osv.. som egner sig fortrinligt til folkemusik. Sammen med Svend Rastrup Andersen har Niels Græsholm har lavet en dansk indføring i dette: “Slå ørerne ud!”. Det er konkrete øvelser over dansk materiale, som kan inspirere til en friere omgang med korformen.  

Udover at være formand for foreningen, har Niels været med til at bygge folkemusikuddannelsen på Syddansk Musikkonservatorium op, og har selv arbejdet med folkemusik i kor i sit ensemble Kolorit.

 

Folkemusikkens rødder ved Agnethe Christensen

Agnethe Christensen er et meget kendt navn indenfor den tidlige musik (renæssance og middelalder). Hun indgår i flere internationale ensembler, bl.a. Sequentia, og har også forsket i den nordiske folkemusiks rødder, som omkranser Østersøen og strækker sig langt ned i Europa. http://agnethechristensen.org/

 

“Folklig stämsång” ved Kraja

Den flerstemmighed, man oftest møder i nordisk folkemusik, er kvindelig. Kraja, en vokalkvartet fra Sverige, er en af tidens smukkeste bud på dette. De har fornyet traditionen, og har også udgivet flere hæfter af deres arrangementer, som vi vil afprøve. De vil indvie os i den “folkliga stämsången”.  http://www.kraja.nu/

 

 

Koncerter

 

Kraja

Kraja er fire unge kvinder fra det nordligste Sverige. De har rødder i folkemusikken, men synger også deres egne numre. De synger deres originale arrangementer med en sjælden finesse og intensitet, med “nordisk lyd i koncentreret form”. “Folkemusikkens Real Group”, er de blevet kaldt. Glæd jer. http://www.kraja.nu/

 

Musik af mulden med Dekorum, dir. Bo Asger Kristensen

Vokalensemblet Dekorum har søsat et projekt, hvor de har bedt en bred vifte af unge, danske komponister om at lave nye arrangementer af danske folkeviser for blandet kor, så de fantastiske og fortællende melodier og historier får nyt liv.

Bidragende komponister er de unge folkemusikere Mads Kjøller-Henningsen, Clara Tesch og Nicolaj Wamberg, Phillip Faber, Nadja Marie Schmedes samt Bo Asger Kristensen.

https://www.evensi.dk/page/vokalensemblet-dekorum/10006696046

 

ULV

ULV består af Agnethe Christensen, Lena Susanne Norin og Elizabeth Gaver. De laver nutidige og originale fortolkninger af ældgamle sange, udsat for tre mesterlige kvindestemmer og instrumenter som kantele, gusli, fiddel og klokker. Det er en oplevelse af næsten hypnotiserende skønhed at overvære. http://agnethechristensen.org/

 

 

Paneldebat

 

Folkemusikkens indre drivkræfter

Hvad forener - eller skiller folkemusik- og kormiljøet? Det kan være hvorvidt man først og fremmest stiler efter et godt resultat, en god koncert, eller om fællesskabet kommer i første række (som ofte i folkemusikken). At spille med andre, i stedet for for andre. Hvordan matcher det vore egne idealer?

I panelet sidder bl.a. Helle Thun, Helene Blum og  Poul Lendal, som er afdelingsleder for folkemusikuddannelsen på Syddansk Musikskonservatorium.  Han kender folkemusikmiljøet ud og ind, som aktiv musiker i bl.a. Lang Linken. Her går vi et spadestik dybere i hvad der driver os.

 

Bestillingsværk

Nye arrangementer af folkemusik, af bl.a. Nikolaj Busk (Dreamers’ Circus) og Mats Hallberg (Utlottningen).

 

Lørdag aften: Dans og musik m. Poul Lendal og Carl Erik Lundgaard (⅔ af Lang Linken).

 

Kom og bliv inspireret!

 

Ret til ændringer forbeholdes

korlederkurser.dk

 

 

Information og DAMs korlederuddanelser

DAMs sekretariat er nedlagt. Statens Kunstfond har besluttet at standse driftstilskuddet til DAM ved udgangen af 2016. Som konsekvens heraf lukkede DAMs sekretariat og alle ansatte fratrådte med udgangen af 2016.
 

 

De planlagte kurser:
Korleder 1, Korleder 2 rytmisk, Korleder 2 klassisk gennemføres som planlagt i 2017
- se mere på www.korlederkurser.dk
 
Al henvendelse vedr. disse kurser skal foregå til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
 
 
 
 

Log indAnnoncer:

Nye medlemmer:

  • Nanna Brüchmann Tornøe
  • Louise Howell
  • Kirsten Brunbech
  • Karen Louise Clausen
  • Randi Bech Højgaard

Online lige nu

Vi har 52 gæster og ingen medlemmer online

DKL er medlem af:
DKL i repræsentantskabet for: