I dybden
- om Korlederseminar 2014
Af Catarina Bosæus, nyvalgt bestyrelsesmedlem i Foreningen Danske Korledere.
Ud på tremetervippen og ned i dybden skulle vi. Det var i hvert fald undertitlen på Danske Korlederes årlige seminar, og derned kom vi, så langt det nu kan lade sig gøre på så kort tid.
Vi oplevede musikere, der over et liv har fordybet sig så intensivt, både intellektuelt og praktisk, i områder af kormusikken, at den kunne stå forklaret for os andre, da vi oplevede den. Her står Bo Holtens og Morten Schuldt-Jensens bidrag klart i min erindring. Bo Holten, som engageret og ganske ustoppeligt talte ud fra sit livslange engagement i den danske sang, herunder en kommende ny-bearbejdelse af Carl Nielsens motetter, sammenstillet med renæssancens tidlige vokalpolyfoni, som Carl Nielsen var inspireret af. Jeg fik fornemmelsen af et stort træ med mange grene, alle befolket med syngende væsener. Morten Schuldt-Jensen fangede vi lige op til koncert med Sokkelund Sangkor og basso continuo, med tre af Bachs motetter på programmet. Han fremlagde, med Sokkelunderne som overlegent demonstrationskor, sit syn på hvordan motetterne bør fortolkes.
Det er der selvfølgelig mange bud på, men Morten Schuldt-Jensen overbeviste ved sin dybdegående forankring i teksten (motet = ord), og i viden om Bachs trosmæssige forankring, som virkede totalt overbevisende og musikalsk enormt vitaliserende. Og her kommer noget væsentligt om hvorfor jeg synes man skal tage til Korlederseminar: Jeg er ret overbevist om at jeg i min korlederpraksis aldrig kommer til at lave Bachs motetter. Det er ikke den slags kor jeg har, det er ikke det, jeg selv kan. Men det er fantastisk at opleve en, der kan! Fantastisk at stikke hovedet ovenover skydækket, og føle sig gennemlyst. Det er bare med at sige tak.

Fordybelsen i den mere metodiske del af korarbejdet fik vi gennem Brady Allred og Simone Maja Pedersen, fra den hhv. klassiske og rytmiske indgangsvinkel. Brady Allred kommer fra Salt L ake City, og viste sig at være en venlig, engagerende og ekspressiv dirigent og masterclass-instruktør. Det for mig nye metodiske greb var at øve rytme ved at synge på underdelinger, 1 og 2 og 3 osv., for at fastholde hele koret i en bevidsthed om hvor man er i takten. Lidt anstrengende i begyndelsen, men sikkert givtigt. Der havde Simone Maja Pedersen et andet bud, som var mere funderet i kroppen.
Vi gik ind i musikkens enkelte parametre; puls, rytme, klang, frasering osv, ved at arbejde med krop og stemme og i par og grupper. Meget brugbart. Begge metoder kan, hvad de skal, og det kommer nok an på korlederens temperament og repertoirets beskaffenhed, hvad man vælger. En anden forskel var forholdet til teksten.
Allred gik ind i tekstens betydning, hvor Simone Maja Pedersen mere arbejdede med teksten som lyd, vokaler, klang (i hvert fald så længe jeg deltog).
Der savnede jeg nok noget mere fokus på tekstens indhold, men det er en temperamentssag hvordan man vægter de to overfor hinanden.
Et andet brugbart inspark kom fra vores formand Niels Græsholm, med en opfordring om at arrangere musikken selv. Vi har jo nu engang det kor, vi har, og de har deres forces og svagheder. De kommer til at
synge så meget bedre, hvis man kan tilrettelægge det, så det passer til dem. ‘Vem kan segla’ fik en lynoverhaling i jazzstil, hvis bestanddele og principper kan bruges på rigtig megen anden musik.
Midtvejs var der smuk koncert med Musikhögskolans
kammarkör, dirigeret af Fredrik Malmberg, som også holdt et miniforedrag om nordisk korlyrik gennem tiderne. Mere en overflyvning, men en dejlig og informativ sådan.

Inspiration skal også omsættes. Derfor var det ikke mindst vigtigt og nærende at møde og snakke med hinanden. Banalt, men sandt. Hvad har du gang i for tiden? Er det værk godt/ muligt at synge for amatørkor? Penge. Koncerter. Sociale såvel som tonale mislyde i koret. De glædelige øjeblikke, hvor man kan mærke hvad meningen med det hele er. Alt det, der kan være svært at udtrykke overfor folk, som ikke er i gamet. Derfor, venner, derfor, skal vi blive ved med at mødes i dette forum. Velkommen næste år.
Generalforsamling og fremtidsplaner
Næste år kommer korlederseminaret til at være lidt anderledes, da vi genoptager samarbejdet med vores nordiske fagfæller. Sammen med Förbundet Sveriges Körledare, FSK, kommer vi til at arrangere et nordisk korlederseminar i København/ Malmö 2. - 4. oktober 2015. Det vil I høre mere om løbende, men vi kan godt love at det bliver storslået.
Der blev valgt en ny bestyrelse, bestående af både nye og velafprøvede kræfter: Niels Græsholm, formand, Kasper Beck Hemmingsen, kasserer, Uffe Most, Catarina Bosæus og Sigrid Damsager, og som arbejdende suppleanter Morten Heide og Michael Dahl Rasmussen.
Diskussionen under generalforsamlingen blev livlig.
Der var enighed om at seminaret bør holdes til to dage, fredag - lørdag. Dette vil, også i fremtiden, være seminarets tyngdepunkt, omend der kan åbne sig mulighed for enkeltarrangementer torsdag eller søndag.
Der blev stærkt opfordret til at forsøge at nå bredere ud; det rytmiske kormiljø og folkekorene er ikke så stærkt repræsenterede, som vi kunne ønske. Vi må erkende at vi er en mangeartet flok, hvis medlemmer arbejder med meget forskellige kor, befolkningsgrupper, aldre, repertoirer og niveauer. Meget er blevet forsøgt, og det er en udfordring at forsøge at være relevant for alle. Vi sidder dog i samme båd, og har en korlederidentitet til fælles. Og det kan måske netop være interessant og berigende at opleve det, man ikke selv laver til daglig.,
Vi skal mere ud på uddannelsesinstitutionerne. Vi skal blive bedre til at kommunikere, også på de sociale medier. Men der må vi også gribe i egen barm: Danske Korledere har en hjemmeside, er på Facebook - brug det, udvid det, kom med yderligere forslag til hvordan vi når ud. Det er os der må være aktive med at fortælle om foreningen og hverve nye medlemmer i vore egne netværk.
På gensyn